Kvægtorvets restauration

28508

Foto fra Rugårdsvej, formentlig en gang i 1920’erne, med hjørnet af Restaurant Kvægtorvets bygning længst til højre (Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I 1912 fik Odense et nyt kvægtorv på Rugårdsvej, og det lå i kortene helt fra begyndelsen, at der skulle være en restauration ved kvægtorvet. Et sted, hvor de handlende kunne drikke lidkøb, dvs. bekræfte/fejre en handel.

Restaurant Kvægtorvet fik plads i det østligste af de to smukke tvillinghuse ved hovedindgangen til det nye bygningskompleks. Her blev der serveret solide portioner af god dansk mad, som blev skyllet ned med en ordentlig omgang øl og snaps. Til hofretterne hørte flæsk og gule ærter.

Det blev restauratør F.W. Jørgensen, der også drev restaurant på eksportslagteriet, der forpagtede Kvægtorvets restaurant for de første 10 år. Senere fulgte en række andre restauratører, blandt andet H.P. Johannessen. De sidste 22 år var det Grethe Have, der serverede dansk bøf, bajere, kaffe, blødt brød og små klare for det stovte folk. De sidste fire år drev hun stedet sammen med sin mand, kunstmaleren Kaj Have.

”Mandag og onsdag er de store dage på kvægtorvet og samtidig de eneste faste åbningsdage i restauranten. Er der liv ovre i hallen, så foregår der mindst lige så meget i restaurationen. Det var ikke bare skæg og ballade det hele”, fortalte Kaj Have. ”De vigtigste handler bliver faktisk lavet her i lokalet. Her kommer prangerne ind og sidder og hygger sig over et par bajere. Når først snakken går, kan grisene hurtigt skifte ejermand. På sådan en dag er der rigtig travlt, vi har vel omkring 200 stamgæster. Det er faktisk mere, end vi kan klare, men det gør ikke noget. Det her sted er nemlig Danmarks eneste selvbetjeningsværtshus. Kunderne ved, hvor øllet står, så de forsyner sig bare selv. Og der er ikke nogen, der snyder. Først på dagen er der travlhed. Der skal serveres mad, og prangerne skal have væske til at få handlerne til at glide ned med. Midt på dagen er der tomt. Men ud på eftermiddagen vender de alle sammen tilbage. Nu skal der slappes af og hygges oven på dagens arbejde”.

Den 30. september 1987 var det imidlertid slut. Det sidste kvægmarked blev afholdt i de gamle bygninger. Gravøllet blev naturligvis drukket på Restaurant Kvægtorvet, der blev betegnet som en af Odenses mærkeligste og hyggeligste restauranter. Restaurationen havde alle årene været åben for alle, men gæsterne havde i alle årene hovedsageligt været kreatur- og grisehandlere og deres uundværlige hjælpere.

Det blev nu TV2, der flyttede ind på kvægtorvet og overtog restaurationen. Det nye værtspar blev Winnie og Per Zander fra Restaurant Zander i Benediktsgade, og de medbragte kokken Klavs Styrbæk, der senere overtog forpagtningen af Restaurant Kvægtorvet. Det var under hans ledelse, at restauranten udviklede sig til et af byens førende spisesteder. Men i 2013 var også det slut.