30 år med TV2/Fyn

 

B0061420

Afviklingsrummet på det nye TV2/Fyn i november 1988. Der trænes, så alt er på plads til premieren den 10. januar 1989. Fra venstre ses redigeringstekniker Henrik Steen Andersen, redigeringstekniker og senere teknisk chef John Garling, fotograf Henrik Frederiksen, direktør Ebbe Larsen og fotograf Willy Rhode (foto: Flemming Hansen, Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Den 10. januar 1989 begyndte TV2/Fyn at sende tv til de fynske seere.

Det begyndte med loven om TV2 fra 1986, som betød et brud på Danmarks Radios tv-monopol. Nu kom der også reklamer i fjernsynet, og for mange partier var det en bitter pille at sluge. Men for at finde et kompromis blev der samtidig oprettet otte regionale TV2-stationer.

En af dem blev TV2/Fyn, der fik filmmanden Ebbe Larsen som direktør. I Odensebogen 2014 fortalte han om TV2/Fyns spæde start og om, hvordan han fra 1.7.1988 blev direktør for en tv-station, ”der ikke eksisterede, men som sandelig skulle både eksistere og sende programmer i løbet af et halvt år”.

TV2/Fyns nyudpegede bestyrelse havde da allerede besluttet, at stationen skulle ligge i Svendborg, formentlig for at understrege, at den skulle være uafhængig af TV2’s landsdækkende station på Kvægtorvet, og at Odense ikke skulle have alt. Da huset i Svendborg først kunne være klar i 1990, blev de første regionale udsendelser sendt fra det tidligere Fyns Forsamlingshus i Odense, hvor der i de foregående år havde været produceret lokal-tv på forsøgsbasis.

Det var nok at se til. ”Utålmodige journalister stod i kø for at få en programerklæring”, fortæller Ebbe Larsen, der hurtigt blev mødt af spørgsmål om den redaktionelle linje, andelen af nyheder og meget andet. En ministeriel bekendtgørelse fastsatte visse rammer, og Ebbe Larsen pointerede, at der ikke skulle være for mange nyheder og for megen oplæsning fra studiet. Der skulle med andre ord ikke være tale om en miniudgave af TV-avisen.

I begyndelsen sendte TV2/Fyn mellem kl. 18.25 og 18.55. Det var ikke det mest ideelle tidspunkt, og det blev flyttet til kl. 19.28 senere på året.

”I det første program bød vi seerne velkommen til deres egen, fynske tv-station”, fortæller Ebbe Larsen, og man viste ”eksempler på den programflade, man i fremtiden kunne forvente at opleve på TV 2/Fyn. Det var en blanding af det hele: nyheder, sport, features, oplysning og underholdning. Da vi efter udsendelsen tørrede sveden af panden, syntes vi selv, at det var gået ret godt. Nu var det bare at vente på reaktionerne og seernes dom”.

Den skrevne presse var ikke just begejstret og brugte ord som gadekærs-tv, bonde-tv, Pærekøbing-tv og sågar træsko-tv, og den første aften strømmede telefonerne over med klager fra Lolland, hvis seere nu ikke længere kunne se TV2-Danmarks serie Plantageejerens datter, men fik i stedet fynsk regionalfjernsyn. Det var de ikke meget for. Stationen var imidlertid i gang, og fynboerne tog snart den nye kanal til sig.

I april 1990 stod tv-huset i Svendborg færdig, og den 1. maj blev der for første gang sendt fra det sydfynske. Det blev til 10 år i Svendborg, før TV 2/Fyn flyttede tilbage til Odense. Svendborg lå alligevel for upraktisk i forhold til resten af Fyn, og i september 2000 flyttede TV 2/Fyn ind i det nye tv-hus på Olfert Fischers Vej.