Fra Vesterbro til Nyborgvej

001450780009

I april 1968 havde automobilfirmaet V. Holm Jensen en sportsvognsudstilling ved den nye afdeling på Nyborgvej, som snart blev virksomhedens hovedadresse – her et par af Opelfabrikkernes bud. Samme år udvidede firmaet på den nye adresse med en større tilbygning (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Automobilfirmaet V. Holm Jensen blev grundlagt i 1929. Under 2. verdenskrig havde firmaet adresse på Vesterbro, hvor dets grund strakte sig bag nogle huse i Vindegade og helt til Odinsgade. Dets historie her var ret dramatisk ligesom andre odenseanske bilfirmaers, for da tyskerne var i landet, havde de brug for både at købe biler og at få deres biler repareret, og det kunne udløse svære dilemmaer.

Når den odenseanske modstandsbevægelse skulle forsøge at ramme værnemagten, kom automobilfirmaerne flere gange i skudlinjen – således også V. Holm Jensen. I juni 1944 kaprede modstandsfolk en af elektricitetsværkets biler og kørte så til Vesterbro med de 40 kilo sprængstof, de havde skaffet til opgaven. De forsøgte her at få fat i sabotagevagterne, men ingen kom til syne. Da tiden var knap, skød de et par gange ind gennem vinduerne for at skræmme eventuelle vagter og anbragte så bomben i en lyskasse op mod værkstedshallen og skyndte sig væk. Værkstedshallen blev fuldkommen raseret, og de omkringliggende ejendomme fik også omfattende skader. To sabotagevagter mistede livet i forbindelse med aktionen.

Efter befrielsen blev indehaveren, V. Holm Jensen, arresteret, men løsladt få dage senere, og da det kom til stykket, blev der end ikke rejst tiltale mod ham for samhandelen med værnemagten. Mange var i samme situation og kunne stort set dække sig ind under, at de nærmest var blevet opfordret til samhandelen fra de danske myndigheders side – som led i samarbejdspolitikken.

Snart vendte dagligdagen tilbage i firmaet på Vesterbro, og her klarede man sig godt i de følgende årtier. Familien Danmark fik rigtig mange flere biler fra 1950’erne og fremefter, og Holm Jensen solgte mange ”drømme” til folk i Odense og omegn. Så sent som i begyndelsen af 1960’erne byggede man nye udstillingsfaciliteter ved Vesterbro-Odinsgade, men snart sadlede man om. I midten af 1960’erne købte man et stort areal på hjørnet af Nyborgvej og Vildrosevej, og her kunne man den 3. februar 1967 indvie et stort bygningskompleks, i første omgang kaldt Nyborgvej Motor Co. Der var plads til mange biler, rummelige værksteder, udstyrsbutik og reservedelslager og en lang facade ud mod en af byens vigtigste indfaldsveje. Prisen for herlighederne lå på tæt op mod 3 mill. kr.

Udviklingen gik stærkt i 1960’erne, og at bilfirmaer rykkede ud fra den stærkt trafikerede bymidte, var langtfra et særsyn. Derfor var det næppe heller et stort chok, da det i februar 1968 kom frem, at Holm Jensen havde solgt hele det gamle bygningskompleks ved Vesterbro til F. Salling A/S fra Aarhus, som ville anvende området til et Føtex-supermarked. Handelen indbragte mellem 5 og 7 mill. kr. og betød, at Holm Jensen fik travlt. Den 9. oktober var der rejsegilde på en større tilbygning til afdelingen på Nyborgvej, som nu blev forretningens egentlige hjemsted. Det hele stod færdigt og blev indviet den 11. januar 1969.