Vollsmose Kirke

DSC_0501d

Vollsmose Kirke fotograferet i 2012 (Ann Ammons fot., Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I 1960’erne blev bydelen Vollsmose planlagt, og man forventede, at langt over 10.000 mennesker skulle bo i den nye bydel. Derfor skulle der også bygges en kirke. Det var i begyndelsen bare ikke bestemt, hvor den skulle ligge.

Det skabte en del røre, da det første gang blev kendt, at Vollsmose skulle have en kirke, for nogle mente, at der var mere brug for børnehaver og vuggestuer end en kirke. Men synspunktet vandt ikke gehør, og i Korsløkke Sogn – som området oprindelig hørte under – fik man i 1969 en henvendelse fra byrådet, der gerne ville have sat skub i arbejdet med en ny sognekirke. Efter nogle år blev der fundet en godt beliggende grund til den kommende kirke, nemlig ud mod Vollsmose Allé.

Det blev kongelig bygningsinspektør Jørgen Stærmoses tegnestue, som fik opgaven at tegne kirken. Stærmose og hans folk var godt bekendt med Vollsmose og havde allerede tegnet andre bygninger i området (f.eks. Mulernes Legatskole). I 1972 lå de første skitser til kirken klar, og to år senere gik byggearbejdet i gang. Midlertidige gudstjenester blev dengang afholdt i pastor Poul Pedersens lejlighed i en af etageblokkene.

Den 30. november (1. søndag i advent) 1975 blev kirken indviet af biskop K.C. Holm. Byens nye kirke faldt i stil sammen med resten af Vollsmose og var bygget i beton. Vollsmose Kirke blev i 1977 prisbelønnet af Odense Kommune som godt byggeri. Kirken ligger ved Egeparkens boligblokke og danner en slags forlængelse af Center Øst.

Man kommer ind i kirken gennem våbenhuset, der er noget mørkt, men når man træder ind i kirkerummet, lyser det op – ganske symbolsk. Arkitekten har med nogle vinduespartier skabt lys, men også søgt at trække det grønne fra kirkens omgivelser ind i kirkesalen. De mange elektriske pærer, der hænger ned fra loftet, danner samtidig en stjernehimmel.

Altertavlen fylder meget i den kvartcirkulære kirkesal, nemlig en hel væg – tavlen er 14 meter lang og næsten fire meter høj. Den består af råt tilskårne og bemalede planker, der giver en kontrast til den rå betonvæg. I midten rager tre kors op – en klar henvisning til Jesu korsfæstelse på Golgata. Plankerne omkring korsene ligner menneskesilhuetter, der er samlet til den offentlige henrettelse. Kunstneren bag altertavlen var den fynske maler Svend Saabye, og det var første gang, han udsmykkede en kirke.