Irma opgav igen

B0061024

Da Irma i 1988 slog dørene op i den tidligere KYPA-butik på Dalumvej, strømmede kunderne til – men snart blev der længere mellem dem (foto: Kim Rune, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I 2013 lukkede Irma sin butik på Klingenberg, og dermed var det seneste forsøg på at etablere Irma i Odense slået fejl.

Irma blev grundlagt i 1886 i det indre København og udviklede sig i 1900-tallet til en omfattende butikskæde øst for Storebælt. Ikke mindst direktøren fra 1951 til 1979, Børge Olsen, der voksede op som købmandssøn i Odense, fik slået Irma-navnet fast i mange danskeres bevidsthed. Det skete bl.a. med en aggressiv markedsføring og med stor vægt på egne mærker. Irmas vine – med hjemmegjorte navne som Okseblod og Præstetanker – var også til at huske for forbrugerne.

Få år efter Børge Olsens farvel til virksomheden blev den solgt til FDB, og i 1980’erne forsøgte man at nå en større geografisk udbredelse af butikskæden. I 1988 kom kæden således for første gang til Odense, hvor man åbnede fire butikker.

I januar 1988 slog det første egentlige Irma-supermarked vest for Storebælt dørene op på Dalumvej, hvor man havde købt det tidligere Kypa-supermarked, og snart fulgte flere efter. I marts 1988 slog Irma til igen, da kæden åbnede et supermarked på Rugårdsvej i de bygninger, der tidligere havde huset et Jeka-supermarked.

I maj 1988 var turen kommet til Rosengårdcentret, der netop var blevet udvidet. Her fik Irma en forretning på 1.600 kvadratmeter. Og endelig åbnede Irma i november 1988 et supermarked i det nye Gråbrødre Center, der lå i Fehr & Co.’s tidligere bygninger i Slotsgade. Irma var nu strategisk placeret forskellige steder i Odense.

Odense og Fyn var udset til at være brohoved for udbredelsen vest for Storebælt. De første bulletiner meldte da også om mange kunder, men inden man fik set sig om, blev man klar over, at fynboerne snarere rettede opmærksomheden mod de frembrusende discountforretninger.

Irmas felttog på Fyn slog således fejl. Kunderne svigtede, og allerede inden Irmas fjerde odenseanske butik åbnede i Slotsgade, var der kritiske røster fremme. Og kritikerne fik ret. Allerede i 1992 måtte Irma kaste håndklædet i ringen og kvitte Fyn – for denne gang.

Tiden læger som bekendt alle sår, og i 2008 – da butikskæden efter nogle vanskelige år var vendt til en succeshistorie – vendte Irma tilbage til Odense. Denne gang flyttede Irma ind hos Magasin, der selv havde opgivet at drive mad- og vinforretning. Nu skulle odenseanerne have kvalitet og økologi à la Irma, og kommunikationseksperten Henrik Byager rykkede ud med en udtalelse om, at Irma ramte plet; der er et marked for butikker med Irmas økologiske fairtrade-profil, lød hans konklusion. Men sandheden var, at Irma ramte forbi. Der var ikke plads til det, der er kaldt Danmarks dyreste supermarked i Odense, hvor discountbutikkerne i stedet skød op som paddehatte.